Tweedehands kleren

Het boek

Karin Hooiman krijgt eind jaren tachtig een relatie met de Ghanees Kwame, die in Amsterdam studeert. Ze reist met hem naar zijn land en maakt er kennis met zijn moeder Nana, een weduwe die het hoofd net boven water houdt door tweedehands overhemden te verkopen. Terug in Nederland vliegen de jaren voorbij; ze krijgen twee kinderen, hun oudste zoon Kofi blijkt zwaar verstandelijk gehandicapt. Wanneer ze tien jaar later opnieuw naar Ghana reizen, moeten ze hem in Nederland achterlaten. Nana begrijpt het wel, toch zou ze haar verre kleinzoon zo graag één keer ontmoeten.

Review

Een bundel vol rake observaties. Karin Hooiman laat waardeoordelen achterwege en draait daarbij regelmatig de invalshoek om; een Nederlandse blik in de Ghanese keuken en een Ghanese kijk op Nederlandse vanzelfsprekendheden.

Beeld

Elk van de 46 korte hoofdstukken is geïllustreerd door Brigitte Mulders.

Bekijk de video

Bestellen?

Mail karin.bokhove@gmail.com, en maak 9 euro (plus eventueel 4 euro verzendkosten) over naar NL91INGB0004199937

Karin en Brigitte

Karin Hooiman (tekst) en Brigitte Mulders (beeld) kennen elkaar sinds hun studietijd. Onafhankelijk van elkaar reisden ze de afgelopen decennia regelmatig naar Ghana. Tijdens de voorbereidingen van dit boek gingen ze voor het eerst samen.

Karin  

Eind jaren tachtig heb ik mijn man leren kennen. Hij komt uit Ghana. Sinds 1990 verblijven we er regelmatig, zo is Tweedehands Kleren – Ghanezen noemen die Obruni Wawu, oftewel dooie Europeanen – ontstaan. De personages en hun belevenissen zijn fictief, maar gebeurtenissen en de schetsen van het land staan dichtbij de werkelijkheid. De enige persoon die ik volledig naar waarheid heb opgetekend is mijn zoon. Over hem schreef ik ook een tweede boek: Kofi, het kleine leven van een autistische jongen

Brigitte

Portrettist, documentair schilder, etnograaf. Ik maak werk over het dagelijks leven, de dagelijkse leefomgeving van mensen, het liefst door er een tijd middenin te gaan zitten.

Bewust kies ik voor settings waar ik zelf normaliter niet in verblijf, waardoor ik uit mijn vertrouwde context wordt gehaald en zodoende gedwongen wordt me te verhouden tot die nieuwe sociale omgeving. Dat prikkelt de nieuwsgierigheid, maakt me alert en houdt mijn blik  (en die van de kijker) open en scherp. Naast mijn vrije werk schilder ik ook regelmatig in opdracht:website&nbsp

Brigitte is begin 2018 overleden.

%d bloggers like this: