Schrijven

Complexe onderwerpen eenvoudig en beknopt voor het voetlicht.
Ik werk me snel in (lezen, interviews) en kom met een analyse, beleidsnotitie of extern verhaal.

Onderhoudende verhalen met een creatieve draai.

Online content creatie die aanzet tot actie.

sankofa_bird_by_marvtorrez-dbjosy6
Sankofa, oftewel ‘ga terug en neem mee’

Een Ghanees symbool: Leer van je verleden. Sankofa gaat verder dan het persoonlijke. Nieuwe ontwikkelingen brengen ons terug naar oude inzichten.

Verhalen vertellen

Schreeuwerige reclame heeft definitief de irritatiegrens overschreden. Gepersonaliseerde marketing vraagt om inhoud die aansluit bij wat je zoekt. Maar goede verhalen zijn schaars. Vaak vallen ze ten prooi aan toevallige mode-woorden. Bulkend van verlossing retoriek. Of uitpuilend met feitjes, zodat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Een overtuigende tekst steunt nog altijd op de retorica van Aristoteles:
Met kennis van zaken, toegespitst op de essentie, onderbouwd met rationele argumenten. En tot slot raakt het een emotionele snaar. Verhalen vertellen is  zo oud als de mensheid.

Ontwikkelingsorganisatie SNV

Lees mijn verhalen voor SNV

Connect Magazine
  Faecal Attraction
  Global knowledge, local realities in dairy
  Meating Africa’s mega cities
Healthier food (interview Lawrence Haddad

A place of dignity
Cow dung and wedding cakes
In conversation with Gerda Verburg
Nursing the future
She makes shea butter
Urban sanitation in Bangladesh with short video
Booming biogas business, Biogas Food Security and Climate Change

Een digitaal storytelling platform om visuele verhalen te creëren (team effort) ; world water week annual report

Twee drijfveren zijn de motor achter mijn teksten;
– dingen tot in hun kern begrijpen
– me in een ander verplaatsen.

Persoonlijke blogs en boeken

Tweedehands kleren

obruni wawu
Tweedehands kleren

Sinds 1990 kom ik regelmatig in Ghana met mijn partner die daar vandaan komt. Inmiddels ben ik er een vertrouwde buitenstaander. Ik schreef een familiegeschiedenis over handelaren in tweedehands kleren, oftewel ‘Obruni Wawu,’ – de aanduiding voor afdankertjes uit het Westen, letterlijk; “dode Europeanen”.

Tweedehands kleren is te bestellen als e-book en als paperback. Lees – en bekijk! – meer.
Ook blog ik over Ghana.

Het kleine leven van Kofi

kofi

Mijn zoon is autistisch, zijn gedrag “moeilijk verstaanbaar”.  Ik probeer hem uit alle macht toch te begrijpen. Zijn leven is klein. Mijn blog haalt hem een beetje terug naar de grote wereld.
De blogs worden gepubliceerd in het vaktijdschrift Sozio, Klik verstandelijk gehandicaptenzorg, en instelling Amerpoort .

Ook over hem schreef ik een boek. Lees meer

Werk!Work!

Zwerfwerken: “Ik heb een bloedhekel aan apparaten die ik pas kan gebruiken nadat ik ellenlange, door vertaling onbegrijpelijk geworden gebruiksaanwijzingen heb doorgeworsteld. Sinds de TV vergezeld gaat van zo’n decoder heb ik het ding niet meer aangeraakt.”

Mobiel internet: “Het rapport spreekt over security en privacy challenges, en ik stel me m’n weegschaal voor die met m’n koelkast afspreekt op slot te blijven zolang ik boven het toegestane gewicht van 70 kilo blijf, tenzij ik de met de zorgverzekeraar overeengekomen tien euro penalty per eetbui ogenblikkelijk overmaak. Toch komen risico’s niet voort uit techniek, maar uit de keuzes die we maken.”

Tot ziens is beleefder, schrijft Siri. Ze gaat het van me winnen want ze kent geen emoties, alleen onverstoorbaar voorgeprogrammeerde regels.

A sense of purpose: Wanneer werk wordt gereduceerd tot middel om geld te verdienen en zo als het ware losgezongen raakt van z’n eigenlijke doel, verliest vakmanschap z’n glans en verdwijnt de trots op hetgeen je met je werk tot stand brengt. De balans slaat door naar de verkeerde kant. Iets wat onvermijdelijk lijkt wanneer bedrijven groeien en in de ban raken van targets. 

Inspiratie

Mijn favoriete stijlmiddel

Over creatief zijn

De kloof dichten tussen je smaak en je output door veel werk te doen; vecht je een weg door.

Over Schrijven, Marjan Slob

Schrijven is als het kneden van deeg; je vermengt je ingrediënten, laat ze rusten en kneedt ze weer. Zo bewerkstellig je innerlijke samenhang en maakt het luchtig.

Syrië, Kurzgesagt

Dit filmpje over de situatie in Syrie weet in zes minuten een overtuigend verhaal neer te zetten waarin je de principes van de retorica herkent. En dat maximaal gebruik maakt van visuele overtuigingskracht.

De 7 gewoonten van zeer effectieve mensen

Kort maar krachtig filmpje zonder zweverigheid.

Hoe (niet) te bloggen

Eén idee overbrengen (niet drie), element van verassing, en meer…

Steven Pinker, gevoel voor stijl

Goed schrijven voor denkende mensen.
De ongewone beschrijving van de bekende handeling dwingt de lezer te pauzeren en een mentaal beeld van de handeling op te roepen in plaats van luchtig over een woordelijke samenvatting heen te lopen (p22).

De vloek van de kennis houdt in dat we de vertrouwdheid van de gemiddelde lezer met onze wereld eerder overschatten dan onderschatten. De clou is aannemen dat lezers net zo intelligent en verfijnd zijn als de schrijver, maar dat ze toevallig iets niet weten wat hij wel weet. (p71)

%d bloggers like this: