Propositie ontwikkeling

Mobiele arena betreden

De mega-trend binnen telecom is convergentie. Of je nou belt, googelt, contacten aanhoudt via social media, apps opent of bedrijfssystemen gebruikt, al deze communicatie loopt via het IP protocol. Technisch gezien zijn alle datastromen dus hetzelfde.

Data worden steeds minder opgeslagen in de apparaten die je onder handbereik hebt, maar steeds meer in het netwerk (oftewel ‘the cloud’). Wat je daar als gebruiker van merkt is dat je in al je apparaten dezelfde informatie op het scherm kunt krijgen. 

Voor traditionele Telecombedrijven was dit een enorme omwenteling. Succes in telefonie bood geen garantie meer voor de toekomst. De slag om de inhoud is gestreden en telecombedrijven leggen zich nu vooral toe op veilige transmissie van data.

Mijn uitdaging bij Tele2 was om (samen met productmanagement, communicatie, sales en levering) een positie te veroveren op de klein zakelijke mobiele markt. Niet makkelijk, want die markt is verzadigd en de merkassociatie (cheap!) ligt vooral bij de consumentenmarkt.  

Ons plan:

Eerlijke en eenvoudige propositie, met één abonnement en één scherp minuuttatief.

Ervaring van sales op gang krijgen, oa. door incentive acties. 

Focus op X-sell aan bestaande klanten, die kennen je al.

Scherp partneraanbod en eerste successen genereren met een loyale partner.

Veel online communicatie, want zo oriënteren klanten zich.

En tot slot, de customer lifecycle op gang krijgen (nieuwe business!) door contract einddata te verzamelen en in de sales-funnel te laden. Zodat we klanten alleen benaderen wanneer het voor hen relevant is.

De resultaten

Een scherpe stijging in orders zodat we binnen het jaar 2% marktaandeel binnenhaalden. Helaas werden mobiele abonnementen destijds voorgefinancierd. En het hoofdkwartier wilde de noodzakelijke investering niet doen, waardoor  de groei werd vertraagd.

%d bloggers like this: