Campagnes

Campagne voeren betekent spanning en sensatie. Ik hou ervan. Ideeën genereren en testen, de concurrent in de gaten houden, scherp plannen en die planning weer aan passen, mensen activeren en knopen doorhakken.

Nieuwe en oude realiteit

Oude realiteit, de marktleider legt klanten aan de ketting.

De campagne ‘welkom in de oude realiteit‘ startten we direct na de ontdekking dat marktleider KPN zijn klanten brieven stuurde met een ‘lock in‘ als ze niet voor datum X reageerden. We zetten onze campagne kracht bij door te stellen dat KPN klanten aan de ketting legde. Dit was een sterk beeld dat aan betrouwbaarheid won omdat het de kop van een krantenartikel was geweest (geïnstigeerd door ons). Die kop namen we op in onze massa-mediale campagne.

Nieuwe realiteit bij Tele2; niet langer kiezen tussen goed en goedkoop.

‘Welkom in de oude realiteit’ sloot mooi aan op de campagne die we zojuist hadden afgesloten; ‘welkom in de nieuwe realiteit.’ Daarin positioneerden we onszelf als een betrouwbare zakelijke partner en ontworstelden we onszelf aan het beeld van Tele2 als een goedkope consumenten provider. Onze claims waren; service is geen afdeling maar een mentaliteit en, nooit meer kiezen tussen goed en goedkoop.

We volgden de ‘oude realiteit’ op met een intensieve ‘below the line’ campagne (DM, EM and telemarketing). We leerden dat het niet werkte om morele verontwaardiging te mengen met een verkoopboodschap; te complex, verwarrend. Daarna hebben we ons de beperkt tot verkoop.

Massa mediale campagne nummerinformatie

Het nieuwe nummer 1888 kwam in plaats van het netwerk gebonden nummer 118. Daardoor kon een beller niet meer automatisch terecht bij de helpdesk van zijn eigen telecomaanbieder, maar moest zelf kiezen van wie hij nummerinformatie wilde krijgen.

Voor ons als grootste aanbieder van nummerinformatie was de voorbereiding essentieel. Welk nummer zou het snelst tussen de oren van de klant gaan zitten? Welk merk gingen we voeren?  Hoe gingen we onze mediacampagne vormgeven? En welke mediadruk wilden we inzetten? Omdat ik vooraf consensus had verkregen over de belangrijkste keuzes, konden we razendsnel acteren zodra de strijd tussen de nieuwe informatienummers losbarstte.

Van de ene op de andere dag werd het oude nummer 118 uit de lucht gehaald en moesten klanten een van de nieuwe nummers (1800, 1888, 1850, 1802 etc.) kiezen. Onze grootste concurrent was 1850. Waar zij zich bedienden van aantrekkelijke dames, trokken wij de aandacht met baldadige humor. Door vier dwarse oude knarren die hun nummer 1888 op alle mogelijke manieren wilden laten opvallen.

Kijk, wij als directie van 1888 nummerinformatie…

Dan moeten wij er alleen nog voor zorgen dat u ons echt nodig heeft!

Een simpele boodschap met veel humor en een enorme mediadruk. Zo zorgden we ervoor dat 80% van de Nederlanders ons nummer binnen enkele weken uit het hoofd kende …. en automatisch intoetste wanneer ze een nummer zochten.

Naast radio en tv, hebben we ook online en goedkope eigen ‘below the line’ middelen ingezet (sms, notabijsluiters).

%d bloggers like this: