Blogs

Sankofa – ga terug en neem

Sankofa, ga terug en leer van je verleden

Worstelen met de Nederlandse taal

Dertig jaar ben ik nu alweer getrouwd met een Ghanees die in de jaren tachtig naar Nederland kwam – jaren waarin studeren in zijn eigen land vrijwel onmogelijk was.
Toen ik hem ontmoette had hij juist een intensieve talencursus aan een Nederlandse universiteit achter de rug, waardoor hij een plechtig soort boekentaal sprak.
Al snel raakte zijn zorgvuldige Nederlands vervuild met mijn uitdrukkingen, zoals “slootwater” voor het soort koffie dat hij dronk. En natuurlijk duurde het niet lang voordat hij uiterst beleefd “een kopje slootwater alstublieft” bestelde in een lokaal etablissement.

Worstelen met de Ghanese taal

Toen ik gefascineerd raakte door zijn moedertaal ‘Twi’, een Niger-Congo taal, kreeg híj de kans om zich vrolijk te maken over mij. ” Het is een makkelijke taal, waarin niet wordt geschreven,” zeiden Ghanezen tegen me. Maar de taal was niet van plan het mij makkelijk te maken met zijn tonale betekenisveranderingen. Jarenlang baande ik mijn weg door een woud van papá, pápa, papaaa, paaapaaa, papa; hoog-laag, lang-kort enzovoort – met oren die niet waren voorbereid op dit soort zing-zang taal – voordat ik eindelijk een eenvoudig gesprek kon voeren.

Leer van je verleden

En alhoewel Twi inderdaad niet geschreven wordt, ontdekte ik een enorme rijkdom aan uitdrukkingen en gezegden die werden weergegeven als symbolen. Deze symbolen leken mij een vroege vorm van schrijven, Chinese karakters zijn immers ook voortgekomen uit tekeningen. Deze spreekwoorden heten ‘adinkra’s’.

Sankofa is mijn favoriet: de beeltenis symboliseert een vogel die zijn hoofd draait om terug te kijken naar zijn verleden en ervan te leren, ‘San ko fa,’ betekent letterlijk “ga terug en neem.”

Adinkra’s

Verzamelen

Verzamelde ervaring is een groot voordeel van ouder worden -ik hou de nadelen liever voor mezelf. Toen ik jong was en met mijn hoofd vol boekenkennis enigszins verloren door het kantoorpand zwierf, voelde ik me inadequaat en zag dat aan voor een persoonlijke tekortkoming. Nu weet ik dat de meesten van ons er in het begin last van hebben.
Groeiende ervaring helpt om overeenkomsten tussen situaties te zien en uitkomsten te voorspellen – niet als een tovenaar maar simpelweg omdat je zaken hebt doorleefd.

Clusteren

Ervaring stelt je in staat om details waar je één voor één doorheen bent gemodderd, te klonteren tot grotere brokken. Dat clusteren helpt je om grotere onderwerpen te overzien (dit heb ik uit Steven Pinker’s geweldige boek, “Gevoel voor stijl, goed schrijven voor denkende mensen.”)
Experts labellen hele brokken vaak met korte aanduidingen die alleen insiders begrijpen. Handig, al moet je die aanduiding weer uitpakken wanneer je een breder publiek aanspreekt.

Toegegeven, ervaring kan vermoeiend zijn wanneer het verwordt tot een dodelijke herhaling waarin je zintuigen van verveling op slot gaan. ‘Been there, done that.’
En toch maakt een basis van routine ruimte vrij in je hoofd, waarmee je belangrijke issues te lijf kan gaan.

Doelen die ertoe doen

Ik ben niet zo’n vakidioot dat ik opgewonden raak van effectieve marketingtechnieken in zichzelf, wel grijp ik graag terug op mijn marketingervaring om die te in te zetten voor dingen die ertoe doen. Dat noem ik eerlijke marketing.

  • The role of chance

    Sep 2, 2019 by

    A recipe for success Several years ago my manager walked in with a pile of books titled, ‘what would google do.’ We should all read it to find the recipe of succes for our company.In my pile of books, this one landed at the bottom, reflecting my reluctance to take it at hand. I have… Read more

  • Intuition

    Jun 11, 2019 by

    The power of the subconscious Until recently, I fiercely believed in the power of intuition. Not in a chakra kind of way, with candle light and mysterious insights dawning on you after staring at a wall cross legged for a few days. No, my faith in intuition was based on the fact that our subconscious… Read more

View all posts

Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.

%d bloggers like this: